Waarom energiepalen
Tegen 2020 moeten alle woningen energiezuinig gebouwd worden. Dit betekent niet alleen bijkomende maatregelen naar isolatie maar ook het verminderen van het energieverbruik en de CO-2 uitstoot.
Een gebouw gefundeerd op energiepalen heeft het voordeel dat het zijn eigen warmte (energie) levert door gebruik te maken van de aardwarmte. Deze aardwarmte wordt dan verbonden met een warmtepomp waardoor men de woning (gebouw) kan opwarmen in de winter en koelen in de zomer.
Door de warmte in de zomer in de grond op te slaan, fungeert de grond als tijdelijke buffer.
Hierbij hebben we een winst van 40 % CO2 uitstoot en bespaar je tot 60% op uw energieverbruik.
Groene energie
Door de energie uit de grond te onttrekken maken we geen gebruik van conventionele energie.
Door de glycol door de dubbel grondverdringende paal te laten stromen, mbv de polyethyleen PE-Xa Plus buizen, wordt deze al naar gelang het seizoen opgewarmd of gekoeld.
Dit alles gebeurt met een warmtepomp. In de winter wordt energie aan de aarde onttrokken door de temperatuur van de glycol lager te maken dan de aardwarmte. Deze winst van temperatuur wordt door de warmtepomp verwerkt naar een nog hogere temperatuur om de vloerverwarming binnen het gebouw aan te sturen.
Dit fenomeen wordt in tegengestelde richting gebruikt in de zomermaanden.
De temperatuur in de buizen van de vloerverwarming zijn dan hoger dan de aardwarmte.
Hierdoor wordt er dus energie afgezet in de grond waardoor er een frissere en aangename temperatuur komt binnen de woning.
Door deze toepassingen bekom je dus een evenwicht na een winter– en zomerseizoen.
Dit principe wordt niet alleen toegepast bij verwarming en koeling van woningen of gebouwen maar kan tevens toegepast worden in de landbouw voor verwarmen van stallingen of opwarmen van drinkwater.
Referenties
Wig Palen is met zijn innoverende energiepalen actief op verschillende markten.
Plaatsen van 33 energiepalen voor nieuwe vleugel (2011).
Greenbridge NV is een samenwerking tussen Universiteit Gent, POM West-Vlaanderen, Katholieke Hogeschool Brugge-Oostende en AG Haven Oostende (voorheen NV Plassendale). Later werden ook ADMB (2007) en Hogeschool West-Vlaanderen (2010) aandeelhouder van Greenbridge nv. Een delegatie van aandeelhouders maakt het management team van Greenbridge uit.
Greenbridge wil een innovatief en ondernemend klimaat creëren in de regio Oostende. In hun incubatorfaciliteiten begeleiden ze specifiek hightech start-ups en/of spin-offs bij de uitbouw van ondernemingen.
De rest van het wetenschapspark is open voor meer ervaren bedrijven in veelbelovende technologiedomeinen.
Plaatsen van 133 energiepalen met dubbele lus.
De Internationale Rode Kruis- en Rode Halve Maanbeweging is niet zomaar een organisatie voor humanitaire hulpverlening. Het is een grote en actieve familie met een lange geschiedenis en traditie. Enkele belangrijke werkingsprincipes zijn de basis van wereldwijd respect voor onze Beweging.
Opgenomen in de stuurgroep.
Proefproject geplaatst op eigen site te Oostende voorzien van een eigen labo.
We richten ons op de particuliere bouw waarbij we met een beperkt aantal energiepalen een volledige woning kunnen warmen en koelen. Dit gebeurt uiteraard met behulp van een warmtepomp.
Verschillende woningen in West Vlaanderen.
Middelkerke 2012, Oostende 2013 en 2014, Bredene 2014.